Biografie

Okke Dijkhuizen (Oost- en West-Souburg, 1954) studeerde orgel en koordirectie aan de conservatoria te Utrecht en Hilversum. Vanaf 1985 tot 2004 was hij programmamaker op Radio 4 en produceerde hij voor deze zender een keur aan programma’s, waaronder het Avondconcert, De Nederlanden en de wekelijkse orgeluitzending. Voor de cd-uitgave Orgelhistorie in Groningen ontving hij in 1992 een Edison Klassiek.

In 2005 verscheen onder zijn redactie, samen met een fraai boekwerk, de inmiddels uitverkochte cd-box Orgels in Nederland - Dutch organs, waarop in totaal honderd orgels te beluisteren zijn. Met de uitgave van dit standaardwerk werd op cd voor het eerst een historisch overzicht gegeven van de Nederlandse orgelcultuur tot en met 1900.

Okke Dijkhuizen regisseerde voor radio zowel muziek van nationale als internationale bodem en was betrokken bij tal van innoverende projecten die gerealiseerd werden met verschillende orkesten en gerenommeerde ensembles. Diverse premières van Nederlandse werken zijn later op cd verschenen. De uitgave Theo Olof - Violinist werd in 2014 genomineerd voor een Edison Klassiek.

In 1979 nam Okke Dijkhuizen het initiatief tot de serie Kerkconcerten Heukelum. Directe aanleiding was het tweehonderdjarig bestaan van het orgel dat Gideon Thomas Bätz in 1779 voor de kerk van Heukelum bouwde. Vanwege het zilveren jubileum van de serie ontving Okke Dijkhuizen in 2004 een koninklijke onderscheiding. In 2014 kwam er een eind aan de alom geprezen concertreeks in Heukelum.

Van 2004 tot 2014 was Okke Dijkhuizen redacteur en later eindredacteur van de periodiek Kerk en Muziek. In 2008 startte hij het cd-label DOCUMENT.