Biografie

Okke Dijkhuizen (Oost- en West-Souburg, 1954) studeerde orgel aan de conservatoria in Utrecht en Hilversum. Van 1985 tot 2004 was hij werkzaam op Radio 4 en stelde voor deze zender een keur aan programma’s samen, waaronder de orgelrubriek. Voor de cd-uitgave Orgelhistorie in Groningen ontving hij in 1992 een Edison.

In 2005 verscheen onder zijn redactie - samen met een uitgebreid boekwerk - de inmiddels uitverkochte cd-box Orgels in Nederland - Dutch organs, waarop in totaal honderd orgels te beluisteren zijn. Met de uitgave van dit standaardwerk werd op cd voor het eerst een historisch overzicht gegeven van de Nederlandse orgelcultuur tot en met 1900.

Okke Dijkhuizen produceerde en regisseerde voor radio muziek van nationale en internationale bodem en was betrokken bij tal van innoverende projecten die gerealiseerd werden met diverse orkesten en gerenommeerde ensembles. De opnamen hiervoor werden gemaakt in het Concertgebouw in Amsterdam en op verschillende andere locaties. Een aantal premières van Nederlandse werken zijn later op cd verschenen.

In 1979 nam Okke Dijkhuizen het initiatief tot de serie Kerkconcerten Heukelum. Directe aanleiding was het tweehonderdjarig bestaan van het orgel dat Gideon Thomas Bätz in 1779 voor de kerk van Heukelum bouwde. Vanwege het zilveren jubileum van de serie en zijn overige bijdragen aan het Nederlandse muziekleven ontving Okke Dijkhuizen in 2004 een koninklijke onderscheiding. In 2014 kwam er een eind aan de alom geprezen concertreeks in Heukelum.

Van 2004 tot 2014 was Okke Dijkhuizen redacteur en later eindredacteur van de periodiek Kerk en Muziek. In 2008 startte hij het cd-label DOCUMENT.