Biografie

Okke Dijkhuizen (Oost-en West-Souburg, 1954) studeerde orgel en koordirectie aan de conservatoria van Utrecht en Hilversum. Na eerst een aantal jaren les te hebben gegeven aan een muziekschool, ging hij in 1985 aan de slag bij de omroep. Tot 2004 was hij werkzaam op Radio 4. Voor deze zender stelde hij een keur aan programma’s samen, waaronder de orgelrubriek. De cd-uitgave Orgelhistorie in Groningen werd in 1992 bekroond met een Edison. In 2005 verscheen onder zijn redactie de 20 cd-box Orgels in Nederland - Dutch Organs. Met de uitgave van dit standaardwerk werd voor het eerst op cd een overzicht gegeven van de Nederlandse orgelcultuur tot en met 1900.

Okke Dijkhuizen produceerde en regisseerde muziek van nationale en internationale bodem en was betrokken bij tal van innovatieve projecten die werden gerealiseerd werden met diverse ensembles. Een belangrijk podium voor deze activiteiten was het programma De Nederlanden. Verschillende opnamen zijn later op cd verschenen. In 2008 startte Okke Dijkhuizen het cd-label DOCUMENT. De meeste uitgaven op dit label bevatten muziek van Nederlandse bodem. Zo zijn op de cd-box Theo Olof - Violinist onder meer acht Nederlandse vioolconcerten te beluisteren. De uitgave werd genomineerd voor een Edison. Ook op de onlangs verschenen cd-box gewijd aan de Nederlandse dirigent Jan Stulen (1942-2017) is plaats ingeruimd voor Nederlandse muziek, uitgevoerd door drie Nederlandse radio-orkesten.

In de kerk van Heukelum, een stadje gelegen in de Vijfheerenlanden, was Okke Dijkhuizen vijfendertig jaar lang de motor achter de alom geprezen concertserie die hij in 1979 startte naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van het orgel in deze kerk. Vanwege het zilveren jubileum van de serie en zijn overige verdiensten voor het Nederlandse muziekleven ontving hij in 2004 een koninklijke onderscheiding. Gedurende een periode van tien jaar was Okke Dijkhuizen redacteur en later eindredacteur van het tijdschrift Kerk en Muziek.