Biografie

Okke Dijkhuizen (Oost- en West-Souburg, 1954) volgde zijn opleiding aan de conservatoria van Utrecht en Hilversum. Na een periode les te hebben gegeven, ging hij in 1985 aan de slag bij de omroep waar hij werkzaam was op Radio 4. Voor deze zender stelde hij een keur aan programma’s samen, waaronder de wekelijkse orgelrubriek. De cd-uitgave Orgelhistorie in Groningen werd in 1992 bekroond met een Edison. In 2005 verscheen onder zijn eindredactie de 20 cd-box Orgels in Nederland - Dutch Organs. Met deze uitgave werd op cd voor het eerst een overzicht gegeven van de orgelcultuur in Nederland tot en met 1900.

Okke Dijkhuizen was betrokken bij tal van projecten die werden gerealiseerd door diverse solisten, ensembles en orkesten. In 2008 startte hij het cd-label DOCUMENT. De rode draad op dit label is muziek van eigen bodem. Zo telt de cd-box Theo Olof - Violinist niet minder dan acht Nederlandse vioolconcerten. De uitgave werd in 2014 genomineerd voor een Edison. De cd-box gewijd aan de dirigent Jan Stulen (1942-2017) bevat eveneens Nederlandse muziek en ontving een 10 in Luister.

In de kerk van Heukelum, een stadje in de West Betuwe, was Okke Dijkhuizen vijfendertig jaar lang de motor achter een alom gewaardeerde concertreeks waarvoor hij in 1979 het initiatief nam naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van het orgel in deze kerk. Okke Dijkhuizen was ook een aantal jaren redacteur en later eindredacteur van de periodiek Kerk en Muziek (VOGG). Voor zijn verdiensten in de Nederlandse muziekwereld werd hij in 2004 koninklijk onderscheiden.