Biografie

Okke Dijkhuizen (Oost- en West-Souburg, 1954) studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Hilversum en werkte aanvankelijk als muziekdocent. In 1985 ging hij aan de slag bij de omroep waar hij werkzaam was op Radio 4. Voor deze zender stelde hij een keur aan programma’s samen, waaronder de wekelijkse orgelrubriek. De cd-uitgave Orgelhistorie in Groningen werd in 1992 bekroond met een Edison. In 2005 verscheen onder zijn verantwoording de 20 cd-box Orgels in Nederland - Dutch Organs. Met deze uitgave werd voor het eerst een overzicht gegeven van de orgelcultuur in Nederland tot en met 1900.

Okke Dijkhuizen maakte radio-opnamen met talrijke vocale en instrumentale solisten, ensembles en orkesten. In 2008 startte hij het cd-label DOCUMENT. De rode draad op dit label is muziek van eigen bodem. Zo telt de cd-box Theo Olof - Violinist niet minder dan acht Nederlandse vioolconcerten. De uitgave werd in 2014 genomineerd voor een Edison. De cd-box gewijd aan de dirigent Jan Stulen (1942-2017) bevat eveneens Nederlandse composities. Het muziektijdschrift Luister waardeerde de uitgave met een 10.

In de kerk van Heukelum, een stadje in de West Betuwe, was Okke Dijkhuizen vijfendertig jaar lang de motor achter een alom geprezen concertreeks. Het initiatief voor deze serie nam hij in 1979 naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van het orgel in deze kerk. Okke Dijkhuizen was redacteur en later ook eindredacteur van de periodiek Kerk en Muziek. In 2004 werd hij voor zijn verdiensten in de Nederlandse muziekwereld koninklijk onderscheiden.