Jan Stulen - A Tribute 

Jan Stulen (1942-2017) nam in het Nederlandse muziekleven een belangrijke plaats in. Allereerst als dirigent, maar ook als begenadigd pedagoog en auteur. Ik - Okke Dijkhuizen - leerde hem kennen in 1987, tijdens opnamen van het Radio Symfonie Orkest. Vanuit mijn jarenlange ervaring als programmamaker en regisseur op Radio 4 groeide de overtuiging dat hij een eigen cd-box verdient. Nu, bijna 35 jaar nadat ik voor het eerst met hem samenwerkte, is het zover.

Veel televisiekijkers kennen Jan Stulen als dirigent van Jonge mensen op weg naar het concertpodium en Una Voce Particolare. Bij deze uitgave ligt de nadruk echter op een andere kant van Stulen, die minstens zo belangrijk is. Stulen was dirigent van een opvallend breed repertoire. Dat aspect wordt met deze box onder de aandacht gebracht. Naast algemeen bekende composities is ook een selectie van minder gangbare werken opgenomen, waaronder Nederlandse muziek. 

Een zoektocht in de radioarchieven van Beeld en Geluid leidde tot een grote hoeveelheid opnamen van de orkesten waar Stulen mee gewerkt heeft. Uit dit aanbod moest een keuze worden gemaakt. Uit dit aanbod moest een keuze worden gemaakt. Bij mijn besluitvorming speelden diverse criteria een rol, zoals de uitvoering, de betekenis van de composities, de onderlinge samenhang van de gekozen werken en de opnamekwaliteit. Het resultaat biedt de luisteraar een programma dat door zijn verscheidenheid het belang van Stulen voor de Nederlandse muziekcultuur ten volle onderstreept.

deze cd bestellen