Nieuws

Vernieuwde website
Hoewel ik na een periode van ziekte achter een deel van mijn werkzaamheden een punt heb moeten zetten, blijft er nog voldoende over waar ik inspiratie uit kan halen. Elders op deze website treft u onder meer geluidsfragmenten aan van de verschillende cd's die op het label DOCUMENT zijn uitgebracht. Medio december worden de eerste opnamen gemaakt ten behoeve van een cd met kamermuziek van Jacob Bijster (1902-1958), een componist die vooral bekend is vanwege zijn orgelwerken en orgelmethodiek (zie de cd's elders op deze website). Dat Bijster ook een schat aan kamermuziek heeft nagelaten is minder bekend. Uit deze muziek die zich nog in manuscript bevindt is nu een keuze gemaakt voor een uit te brengen cd. Later meer.

Uit het radioarchief
In deze rubriek hoort u maandelijks een favoriete opname uit mijn actieve periode op Radio 4 of een opname van latere datum, variërend van muziek uit de middeleeuwen tot en met muziek uit de twintigste eeuw. Deze maand muziek van Giovanni Gabrieli vanuit de San Petronio in Bologna ter nagedachtenis aan de organist Liuwe Tamminga die woensdag jl. plotseling is overleden op 67-jarige leeftijd. Tamminga woonde en werkte sinds begin jaren tachtig in deze Noord-Italiaanse stad. Hij was er organist van de San Petronio en curator van de Tagliavini-collectie.

De in het Friese Hemelum geboren Tamminga werd in 1982, samen met de in 2017 overleden Italiaanse organist, klavecinist en muziekpedagoog Luigi Ferdinando Tagliavini, benoemd als bespeler van de twee historische orgels in de San Petronio: een instrument uit 1475 van Lorenzo da Prato en een orgel uit 1596 van Baldassarre Malamini.

Tamminga studeerde aan het conservatorium in Groningen orgel en klavecimbel bij Wim van Beek en Willem Frederik Bon. Hij won in 1980 het Nationaal Orgelimprovisatieconcours Bolsward. Na het bestuderen van Italiaanse orgelwerken onder de hoede van Ferdinando Tagliavini sloot Tamminga deze muziek in zijn hart. Hij gold wereldwijd als een autoriteit op het gebied van de interpretatie van Italiaanse orgelmuziek en gaf talloze concerten en masterclasses.

Liuwe Tamminga maakte talrijke cd’s. Zo kwam vorig jaar nog een opname met werken van Giovanni Gabrieli uit die Tamminga in de jaren negentig samen met Leo van Doeselaar voor de EO-radio speelde op ‘zijn’ orgels in Bologna (zie ook de pagina CD's elders op deze website). Tamminga ontdekte diverse manuscripten van onbekende 16e-eeuwse componisten en gaf die uit. Hij beperkte zich echter niet alleen tot Italiaanse renaissance- en barokmuziek, maar zijn cd’s bevatten ook werken van de 19e-eeuwse Italianen Puccini en Verdi.