Nieuws

Vernieuwde website
Na een periode van ziekte gaat het naar omstandigheden goed met mij. Hoewel ik achter een deel van mijn werkzaamheden een punt heb moeten zetten, blijft er nog voldoende over waar ik inspiratie uit kan halen. Op mijn vernieuwde website treft u onder meer geluidsfragmenten aan van de verschillende cd's die op het label DOCUMENT zijn uitgebracht.

Uit het radioarchief
In deze rubriek hoort u iedere maand een favoriete opname uit mijn actieve periode op Radio 4, variërend van muziek uit de middeleeuwen tot en met muziek uit de twintigste eeuw. Deze maand heb ik gekozen voor een opname van het Artis Kwartet uit Wenen. U hoort het kwartet in de Quartettsatz in c-moll, D 703 van Franz Schubert, uitgevoerd in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam in het kader van een serie met de complete strijkkwartetten van Schubert. Peter Schuhmayer bespeelt een viool van Domenico Montagnana (Venetië, 1727), Johannes Meissl een Andrea Guarneri (c. 1690), Herbert Kefer een altviool van Giovanni Baptista Guadanini (Turijn, 1784) en Othmar Müller een cello uit 1680 van de Amsterdamse bouwer Pieter Rombouts.

Binnen de strijkkwartetten van Schubert vormt de Quartettsatz een soort eiland: Schubert schreef het na een periode van vier jaar, waarin hij dit genre links liet liggen en vier jaar voordat hij een begin maakte met de drie beroemde 'late strijkkwartetten'. De kenmerken van Schuberts rijpe kamermuziek zijn in dit bijzondere fragment al hoorbaar: een geniaal gevoel voor melodische frases en onverwachte harmonische wendingen. Waarom Schubert zijn Quartettsatz niet voltooide, is onbekend.