Nieuws

Vernieuwde website
Hoewel ik na een periode van ziekte achter een deel van mijn werkzaamheden een punt heb moeten zetten, blijft er nog voldoende over waar ik inspiratie uit kan halen. Elders op deze website treft u onder meer geluidsfragmenten aan van de verschillende cd's die op het label DOCUMENT zijn uitgebracht.

Uit het radioarchief
In deze rubriek hoort u maandelijks een favoriete opname uit mijn actieve periode op Radio 4 of een opname van latere datum, variërend van muziek uit de middeleeuwen tot en met muziek uit de twintigste eeuw. Deze maand een studio-opname van violiste Theodora Geraets en het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Jan Stulen met Musik für Geige und Orchester van de jong gestorven componist Rudi Stephan.

Rudi Stephan (1887-1915) gold als een van de meest veelbelovende talenten van zijn generatie. Stephan groeide op in een welgesteld juristengezin en studeerde vanaf 1905 bij Bernhard Sekles in Frankfurt en bij Rudolf Louis in Munchen. Hij verwierf in 1913 bekendheid toen op 6 juni in Jena zijn (herziene) Musik für Orchester in première ging. Het werd gevolgd door de ballade Liebeszauber, waarvan een eerdere versie in 1911 in München in première was gegaan. Ook zijn Musik für Geige und Orchester had twee versies: een Münchense uit 1911 en een Berlijnse uit 1913. Zijn grootste werk, de opera Die ersten Menschen op een tekst van Otto Borngräber, voltooide hij in 1915 en heeft Kaïn en Abel als onderwerp. Zelf beschouwde hij het als zijn belangrijkste werk. De première maakte hij zelf niet meer mee: de componist sneuvelde aan het Galicische front.

De laat-romantische muziek van Stephan heeft een tonale basis en wordt wel vergeleken met die van Max Reger en de vroegere Arnold Schoenberg. Zijn vriend Karl Holl bezorgde de postume uitgave van Stephans werk, waaronder ook zestien liederen, en schreef diens biografie. Die ersten Menschen ging op 1 juli 1920 in Frankfurt in première: in het daaropvolgende decennium raakte Stephans idioom uit de mode. De nalatenschap van Stephan, waaronder schetsen en de meeste manuscripten, ging in de Tweede Wereldoorlog bij een luchtbombardement op Worms verloren.