Nieuws

Vernieuwde website
Hoewel ik na een periode van ziekte achter een deel van mijn werkzaamheden een punt heb moeten zetten, blijft er nog voldoende over waar ik inspiratie uit kan halen. Elders op deze website treft u onder meer geluidsfragmenten aan van de verschillende cd's die op het label DOCUMENT zijn uitgebracht.

Uit het radioarchief
In deze rubriek hoort u maandelijks een favoriete opname uit mijn actieve periode op Radio 4 of een opname van latere datum, variërend van muziek uit de middeleeuwen tot en met muziek uit de twintigste eeuw. Deze maand een gedeelte van een concert dat op 11 mei 2000 werd gegeven in de Kleine Zaal van het Concertgebouw door het Rembrand Trio in het kader van de serie ‘Jonge Nederlanders’. Het concert werd geopend met het Tweede pianotrio in b-klein, op. 76 uit 1933 van Joaquín Turina.
Joaquín Turina, geboren in 1882 in Sevilla (Andalucië), was een van de vier componisten die tot de herleving van de Spaanse muziek aan het einde van de negentiende eeuw bijgedragen heeft. De andere drie waren Albéniz, Granados, de zogenaamde ‘eerste generatie’ en de Falla, die samen met Turina de ‘tweede generatie’ vormde. Deze vier componisten gaven de Spaanse nationale muziek een vernieuwde vorm. Na studies in zijn geboortestad, ging Turina bij d’Indy (compositie) en Mozkowsky (piano) in de leer aan de Schola Cantorum in Parijs, waar hij Maurice Ravel en Claude Debussy leerde kennen. In 1913 keerde hij terug naar Spanje, waar in 1931 in Madrid leraar werd aan het conservatorium. Hij ontpopte zich al snel tot een bekend dirigent en compositieleraar en was bovendien een zeer invloedrijk muziekcriticus. Turina stierf te Madrid in 1949. Zijn Tweede pianotrio is een fraaie mix van de laatromantiek uit de school van César Franck en d’Indy, de impressionistische klankkleuren van Debussy en Ravel én de Andalusische sferen van Turina’s geboortestreek.