Nieuws

Vernieuwde website
Hoewel ik na een periode van ziekte achter een deel van mijn werkzaamheden een punt heb moeten zetten, blijft er nog voldoende over waar ik inspiratie uit kan halen. Elders op deze website treft u onder meer geluidsfragmenten aan van de verschillende cd's die op het label DOCUMENT zijn uitgebracht. Medio december worden de eerste opnamen gemaakt ten behoeve van een cd met kamermuziek van Jacob Bijster (1902-1958), een componist die vooral bekend is vanwege zijn orgelwerken en orgelmethodiek (zie de cd's elders op deze website). Dat Bijster ook een schat aan kamermuziek heeft nagelaten is minder bekend. Uit deze muziek die zich nog in manuscript bevindt is nu een keuze gemaakt voor een uit te brengen cd. Later meer.

Uit het radioarchief
In deze rubriek hoort u maandelijks een favoriete opname uit mijn actieve periode op Radio 4 of een opname van latere datum, variërend van muziek uit de middeleeuwen tot en met muziek uit de twintigste eeuw. In de maanden juli en augustus muziek van Henry Purcell, uitgevoerd door het barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven.
Opera was in de 17e eeuw nog niet echt doorgedrongen in Engeland, maar wel was er behoefte aan zang-, toneel- en dansmuziek. Henry Purcell (1659-1695) voorzag Engelands meest succesvolle podiumproducties uit die dagen van passende muziek.
Abdelazer is de muziek bij het toneelstuk De Wraak van de Moor. Het tweede deel uit deze suite, een Rondeau, werd zeer bekend toen Benjamin Britten (1913-1976) het thema tweehonderdenvijftig jaar later gebruikte voor zijn The Young Person’s Guide to the Orchestra, een werk dat in juni de maandtrack was op deze website.