Nieuws

Vernieuwde website
Na een periode van ziekte gaat het naar omstandigheden goed met mij. Hoewel ik achter een deel van mijn werkzaamheden een punt heb moeten zetten, blijft er nog voldoende over waar ik inspiratie uit kan halen. Op mijn vernieuwde website treft u onder meer geluidsfragmenten aan van de verschillende cd's die op het label DOCUMENT zijn uitgebracht.

Uit het radioarchief
In deze rubriek hoort u maandelijks een favoriete opname uit mijn actieve periode op Radio 4 of een opname van latere datum, variërend van muziek uit de middeleeuwen tot en met muziek uit de twintigste eeuw. Voor de maand augustus viel mijn keuze op Musik für Geige und Orchester van de jong gestorven Duitse componist Rudi Stephan (1887-1915). Het werk krijgt in deze opname een gloedvolle uitvoering door violiste Theodora Geraets en het Radio Symfonie Orkest o.l.v. Jan Stulen.
Rudi Stephan gold als een veelbelovend talent. Hij sneuvelde echter in de Eerste Wereldoorlog aan het front. Stephan groeide op in een welgesteld juristengezin en studeerde vanaf 1905 achtereenvolgens bij Bernhard Sekles in Frankfurt en Rudolf Louis in München. Hij verwierf in 1913 bekendheid toen op 6 juni in Jena zijn herziene versie van Musik für Orchester in première ging. Het werd gevolgd door de ballade Liebeszauber, waarvan een eerdere versie waaraan hij vanaf 1907 had gewerkt in 1911 in München in première was gegaan. Ook zijn Musik für Geige und Orchester had twee versies: een Münchense uit 1911 en een Berlijnse uit 1913. Zijn meest omvangrijke werk, de opera Die ersten Menschen op een tekst van Otto Borngräber, voltooide hij in 1915 en heeft Kaïn en Abel als onderwerp. Zelf beschouwde Stephan deze opera als zijn belangrijkste werk. De première maakte hij zelf niet meer mee. De laat-romantische muziek van Stephan heeft een tonale basis en wordt wel vergeleken met die van Max Reger en de vroege Arnold Schoenberg. De nalatenschap van Stephan, waaronder schetsen en de meeste manuscripten, ging in de Tweede Wereldoorlog bij een luchtbombardement op Worms verloren.