Nieuws

Vernieuwde website
Hoewel ik na een periode van ziekte achter een deel van mijn werkzaamheden een punt heb moeten zetten, blijft er nog voldoende over waar ik inspiratie uit kan halen. Elders op deze website treft u onder meer geluidsfragmenten aan van de verschillende cd's die op het label DOCUMENT zijn uitgebracht.

Uit het radioarchief
In deze rubriek hoort u maandelijks een favoriete opname uit mijn actieve periode op Radio 4 of een opname van latere datum, variërend van muziek uit de middeleeuwen tot en met muziek uit de twintigste eeuw. Deze maand een studio-opname uit 1986. Pianiste Annette Middelbeek speelt de Sonate nr. 2 in gis-klein, op. 19 ‘Sonate-Fantasie’ van Alexander Skrjabin (1872-1915).
Skrjabin toont zich in de eerste plaats een bewonderaar van Chopin. In het begin van zijn carrière als pianovirtuoos reist hij heel Europa af op zoek naar roem, tot een ernstige blessure aan zijn hand hem in de richting van het componeren doet evolueren. Desondanks blijft hij ook concerten geven, met uitsluitend eigen werk op het programma. Binnen het bijzonder originele oeuvre dat Skrjabin heeft nagelaten, nemen de tien pianosonates een belangrijke plaats is. De Tweede sonate, waar hij lange tijd aan werkt, dateert van 1898. Het werk begint met een breedvoerig langzaam deel, gevolgd door een hartstochtelijk tweede deel.