Nieuws

Vernieuwde website
Na een periode van ziekte gaat het naar omstandigheden goed met mij. Hoewel ik achter een deel van mijn werkzaamheden een punt heb moeten zetten, blijft er nog voldoende over waar ik inspiratie uit kan halen. Op mijn vernieuwde website treft u onder meer geluidsfragmenten aan van de verschillende cd's die op het label DOCUMENT zijn uitgebracht.

Uit het radioarchief
In deze rubriek hoort u iedere maand een favoriete opname uit mijn actieve periode op Radio 4, variërend van muziek uit de middeleeuwen tot en met muziek uit de twintigste eeuw. Deze maand heb ik gekozen voor een opname uit mijn orgelarchief, gemaakt in de Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem met Gonny van der Maten. Zij speelt het drieluik La vie intérieure uit 1932 van Jean-Yves Daniel-Lesur (1908-2002).
Daniel Lesur werd in Parijs geboren. Hij studeerde orgel en compositie aan het conservatorium van die stad bij Charles Tournemire (1870-1939) en was onder meer organist aan de Sainte Clothilde. Samen met Messiaen, Jolivet en Baudrier richtte Lesur in 1936 de componistengroep 'Jeune France' op. Het oeuvre van Lesur omvat een opera, orkestwerken, kamermuziek, liederen en orgelwerken.
La vie intérieure is het meest omvangrijke werk dat Lesur tot dan toe schreef. Het stuk drukt geen concreet feit of situatie uit, maar presenteert zich in een opeenvolging van subtiele klanksituaties. Het werk werd geschreven in het kader van een compositiewedstrijd. Lesur speelde zelf de première en droeg het werk op aan zijn leermeester Charles Tournemire.