Nieuws

Vernieuwde website
Hoewel ik na een periode van ziekte achter een deel van mijn werkzaamheden een punt heb moeten zetten, blijft er nog voldoende over waar ik inspiratie uit kan halen. Elders op deze website treft u onder meer geluidsfragmenten aan van de verschillende cd's die op het label DOCUMENT zijn uitgebracht.

Nieuwe uitgaven


Jacob Bijster - Chamber Music
Vorig jaar verscheen er een cd met kamermuziek van Jacob Bijster (1902-1958), een componist die vooral bekend is vanwege zijn orgelwerken en zijn in 1959 postuum gepubliceerde Orgelmethodiek. Dat Bijster ook een schat aan kamermuziek heeft nagelaten, is minder bekend. Om dit hiaat op te vullen nam Okke Dijkhuizen het initiatief om een selectie uit dit uitgebreide oeuvre vast te leggen. De cd bevat composities die tussen 1917 en 1927 zijn geschreven, maar ook werken uit de tijd dat Bijster een gerijpt componist was. Het programma bestaat uit klavierstukken, waaronder de Trois morceaux caractéristiques, een drietal liederen, de Trois Pièces voor viool en piano, de Sonate voor viool en piano en de Tweede Suite voor klavier.

Jan Stulen - A Tribute
Al geruime tijd leefde bij mij het idee een klankdocument te maken rond Jan Stulen (1942-2017). Stulen nam in het Nederlandse muziekleven een belangrijke plaats in. Allereerst als dirigent, maar ook als begenadigd pedagoog en auteur. Ik leerde Stulen kennen in 1987, tijdens studio-opnamen van het Radio Symfonie Orkest. Vanuit mijn jarenlange ervaring als programmamaker en regisseur op Radio 4 groeide bij mij de overtuiging dat Stulen een eigen cd-box verdient.
Een zoektocht in de radioarchieven van Beeld en Geluid leidde tot een grote hoeveelheid opnamen van de orkesten waar Stulen mee gewerkt heeft. Uit dit aanbod moest een keuze worden gemaakt. Bij mijn besluitvorming speelden diverse criteria een rol, zoals de kwaliteit van de uitvoering, de betekenis van de composities en de onderlinge samenhang van de werken. Het resultaat biedt de luisteraar een programma dat door zijn verscheidenheid het belang van Stulen voor de Nederlandse muziekcultuur ten volle onderstreept. De pers is unaniem lovend over deze uitgave. Het toonaangevende tijdschrift Luister bekroonde de box zelfs met een tien!

Uit het radioarchief
In deze rubriek hoort u maandelijks een favoriete opname uit mijn actieve periode op Radio 4 of een opname van latere datum, variërend van muziek uit de middeleeuwen tot en met muziek uit de twintigste eeuw. Deze maand pianomuziek van Gabriel Fauré (1845-1924). Tussen 1881 en 1904 componeerde Fauré zes impromptus, waarvan de tweede, in f-klein, verreweg de bekendste is en waarschijnlijk de meest populaire compositie van Fauré voor piano.