Nieuws

Vernieuwde website
Na een periode van ziekte gaat het naar omstandigheden goed met mij. Hoewel ik achter een deel van mijn werkzaamheden een punt heb moeten zetten, blijft er nog voldoende over waar ik inspiratie uit kan halen. Op mijn vernieuwde website treft u onder meer geluidsfragmenten aan van de verschillende cd's die op het label DOCUMENT zijn uitgebracht.

Uit het radioarchief
In deze rubriek hoort u iedere maand een favoriete opname uit mijn actieve periode op Radio 4, variërend van muziek uit de middeleeuwen tot en met muziek uit de twintigste eeuw. Deze maand heb ik echter gekozen voor een opname uit het historisch archief van de EO en wel voor de Tragische Ouverture van Johannes Brahms in een uitvoering door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Willem van Otterloo.

Brahms’ Tragische Ouverture in d-klein, op. 81 ging eind 1880 in Wenen in première. Het stuk kwam in dezelfde periode tot stand als de Akademische Festouvertüre en wordt beschouwd als zijn tweelingstuk en antithese: “Die eine lacht, die andere weint,” zei hij erover. Brahms gaf zijn concertouverture de titel Tragische Ouverture. Hij had er geen specifieke tragedie bij in gedachten, maar wilde het tragische als zodanig verklanken. Het werk heeft de traditionele opzet van een symfoniedeel. De invloed van Beethoven, waarvoor Brahms groot ontzag had, is onder meer te horen in de twee kloeke akkoorden waarmee het stuk opent.